Medkänsla är ett barns naturliga egenskap


Här är lite glimtar från Astrid Lindgrens filmer med fokus på julen och en bonus från julfilmernas okrönte kung: Karl-Bertil Jonsson. Jag kommer även belysa de delar av HM Konungens jultal som jag gladdes över.

"Julklapp till Abbe, det har vi ju glömt." utbrister hans mamma. Madicken med ett hjärta av guld kommer med en överraskning, en julklapp, ett munspel som lyser upp Abbes dag.

"Det är allt tur för mormor att hon har dig!" "Ja, annars gick det inte!" Kajsa charmar borgmästarn och alla andra och säljer karameller för glatta livet. Hon knatar på i den kalla kylan hem till mormor som har brutit benet.

"När julen kommer ska varenda unge vara glad" "Vet du vad jag tkr är ledsamt herr nilsson? jag har så många julklappar, men jag har ingen att ge dem till.." I sin ensamhet i det stora huset när hon gett julklappar till sin häst och apa och pratat med sin mamma i himlen och sin pappa i Söderhavet, kommer så alla barn som hon känner och ger henne en julklapp, en trumpet och de får klättra upp och hämta varsitt paket som Pippi hängt upp i ett träd.


"Jag vet vem som ska ställa till kalas! Varenda fattigjon ska komma hit. Det är inge påhitt, det är sånt där som Guds änglar klappa händerna åt, så de så!" "Emil, e du säker på att de här inte e nå hyss? Du vet väl att dom kommer från Ingatorp imorron." säger lilla Ida. "De e inge hyss, di e tjocka så de räcker, de ä bättre att maten kommer dit den gör nytta!"


Och som slutkläm citerar jag Karl-Bertil Jonsson: "Att ta från de rika och ge åt de fattiga"

I varje hjärta armt och mörkt- sänd du en stråle blid, en stråle av Guds kärleks ljus, i signad juletid.


H M Konungens jultal "Vi måste komma ihåg att det inte är alla som har någon att dela julens glädje med." Konungen önskar de sjuka och ensamma att de nästa år ska få ett bättre jul. HM understryker också att vi har ett ansvar att sträcka ut en hand till de som inte är lika lyckligt lottade.

H M konungen och Drottningen ville skapa ett forum att belysa ungdomars situation. Därför samlades 400 deltagare bl.a. företrädare för barnrättsorganisationer detta år.

Konungen tar upp katastrofer som drabbat Haiti, jordbävningar Kina, Turkiet och Pakistan, vulkanutbrott på Island och oljeutsläpp i Mexikanska golfen. HM uppmanar att vi måste värna om miljön och hjälpa fattiga länder med deras ekonomiska utveckling.

HM avvisar astrologi framför kunskap och vetenskapliga fakta.

Konungen avslutar med att läsa från Drottning Silvias bönbok.

"Hjälp oss att bruka den livskraft du lagt i din skapelse så vi blir förvaltare och inte förbrukare och uppbyggare och inte nerrivare"



RSS 2.0